Grytan – Tecken på brister i integrationen

I den senaste dagens rapporteringar från protesterna i Grytan, utanför Östersund, där asylflyktingar inte vill stanna utan vill till någon större stad så finns en del tecken på brister i systemet.

Nio månader säger de sig få stanna innan de kommer in hos arbetsförmedlingen och blir tilldelade resurser för att påbörja integrationen i det svenska samhället. Ofta tar det längre tid, särskilt om man är outbildad eller sjuk, då kan man bli sittande flera år i väntan på kommunplacering, i nuläget är det över 10 000 personer som sitter i asylmottagning och väntar på kommunplacering. En placering som då ofta blir i kommuner med sviktande befolkningsunderlag där bidragen under etableringstiden blir ett välkommet tillskott i den kommunala kassan.

Dels är ju de långa handläggnings och transfereringstiderna ett problem. Den dåliga kvalitèn på boendena är ett annat som har beskrivits ganska frekvent i medierna sista tiden då migrationsverkets behov har expanderat. Exempel: 1 2 3 4

På längre sikt med asylmottagning som inte är kordinerad med mottagande kommuner och kommunplacering i utflyttningskommuner blir bilden tvådelad. Dels den i media med räddade skolor och övrig samhällsservice som  i Yllestad. Samtidigt i valet får SD i Yllestad över 26% av rösterna. Risken är att man får båda grupperna att tappa framtidstron med nuvarande intergrationssystem. Den dynamiska arbetsmarknaden som kan erbjuda jobb finns kring de större städerna, de som tar emot förhållandevis få flyktingar, något som gör integrationsarbetet extra svårt, eller omöjligt, att få framgång i.

Leave a comment